8 Makanan Pengisian Kolagen

8 Makanan Pengisian KolagenKini, kosmetik dan farmaseutikal telah mencapai tahap yang membolehkan wanita menjaga penampilan mereka sepenuhnya.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa terdapat produk yang boleh menjaga secara literal setiap bahagian tubuh manusia. Penjagaan kulit kita bergantung pada pilihan kosmetik yang betul.

Selain daripada bentuk yang baik dan siluet yang canggih, bagaimanapun, adalah penting untuk menjaga keadaan kulit anda, kerana tanda-tanda awal usia tua jelas padanya. Kolagen adalah salah satu bahan terpenting yang dihasilkan oleh kulit untuk menjadi anjal dan licin.

Dari masa ke masa, pengeluaran bahan ini berkurangan, dan ini serta-merta menjejaskan penampilan wanita yang segar dan muda.

Walaupun terdapat banyak produk dan kaedah yang berbeza di pasaran yang sepatutnya membekalkan kulit dengan kolagen, adalah penting bukan sahaja untuk bergantung pada losyen dan krim, tetapi juga untuk mencari cara untuk membantu epidermis menghasilkan lebih banyak bahan berharga ini. Contohnya, krim VisageMax yang kaya dengan kolagen.

Antara kaedah terbaik yang boleh anda gunakan ialah bertaruh pada menu diet yang lebih pelbagai dengan memasukkan makanan yang kaya dengan kolagen dan bahan berharga lain untuk badan.

Kolagen

Doktor mengatakan bahawa selepas usia 36 tahun, kebanyakan orang mula melihat perubahan yang dikaitkan dengan fakta bahawa kulit mula kehilangan penampilan dan keanjalannya yang teguh. Akibatnya, kedutan pertama yang lebih dalam perlahan-lahan mula terbentuk, yang tidak lagi menyerupai dan boleh menjadi lebih sukar untuk dihilangkan daripada sebelumnya.

Adakah anda tahu bahawa?

Kolagen sebenarnya adalah sejenis protein yang terdiri daripada sel tisu penghubung.Ia juga dikenali sebagai fibroblas. Kolagen membentuk 30% daripada jumlah keseluruhan protein dalam tubuh manusia, serta 80% daripada tisu penghubung. Dalam erti kata lain, protein ini mengekalkan fungsi keseluruhan badan, jadi ia amat penting bagi kita. Kesihatan kulit juga berkaitan secara langsung dengan kolagen, kerana ia bertanggungjawab untuk struktur keseluruhannya. Di samping itu, ia melindunginya daripada toksin dan faktor luaran berbahaya yang lain dengan mencipta sejenis lapisan pelindung di sekelilingnya.

Nah, kita tidak seharusnya mengehadkan diri kita untuk mengekalkan hanya kolagen – terdapat banyak resipi buatan sendiri untuk topeng muka, contohnya. Dan menggunakan scrub di rumah adalah cara yang murah dan berkesan untuk memastikan kulit berseri.

Pemulihan Rumah untuk Kedutan

Mengurangkan Jumlah Kolagen dalam Badan – Bila dan Mengapa?Mengurangkan Jumlah Kolagen dalam Badan - Bila dan Mengapa?

Telah didapati bahawa jumlah kolagen dalam badan mula berkurangan secara beransur-ansur selepas umur 25 tahun. Walau bagaimanapun, proses ini kekal tanpa disedari sehingga ulang tahun ke-35. Kemudian akibatnya menjadi lebih jelas. Pengurangan kolagen membawa kepada kelemahan tisu epitelium. Akibatnya, kulit mula menjadi lebih nipis, rambut kehilangan kekuatannya, dan kedutan pertama yang lebih dalam di muka sudah menjadi fakta. Kulit menjadi lebih santai dan oleh itu tendon kehilangan keanjalannya.

Selain usia, terdapat beberapa faktor lain yang mempercepatkan proses pengurangan kolagen dalam badan. Ini termasuk: pendedahan matahari, pencemaran alam sekitar, toksin, merokok, tekanan dan senaman yang berlebihan. Kesemuanya menyumbang kepada pembentukan radikal bebas, yang seterusnya memusnahkan kolagen yang ada dalam badan. Masalah kesihatan yang dirawat dengan ubat menghalang tubuh daripada menyerap vitamin dan mineral, dan ini juga merosakkan kolagen.

Pada masa ini terdapat pelbagai produk di pasaran yang boleh membekalkan kolagen yang diperlukan kepada kulit. Jika anda memutuskan untuk bertaruh pada pilihan ini, kami akan menasihati anda untuk mencari penyelesaian yang mempunyai komposisi semula jadi. Antara cara yang popular pada masa ini adalah Lavite yang inovatif.

8 Makanan Pengisian Kolagen

Apa yang Perlu Dimakan untuk Mengisi Kulit Anda dengan Kolagen?

Apa yang Perlu Dimakan untuk Mengisi Kulit Anda dengan Kolagen?

Walaupun penuaan adalah proses yang tidak dapat dipulihkan, dan dengan itu pengurangan jumlah kolagen dalam badan, menu yang pelbagai dan sihat boleh banyak membantu. Ini adalah wajah dan ciri-ciri dagu dan bawah mata kerana fakta bahawa terdapat beberapa makanan yang kaya dengan protein ini.

Penggunaan biasa mereka akan memulihkan penampilan segar dan tegang kulit, serta keanjalannya. Antara yang paling popular ialah:

1. Daging

Ia merupakan bahagian penting dalam menu kerana beberapa sebab, salah satunya adalah kandungan kolagen yang tinggi dalam sesetengah daging. Contohnya ialah:

  • anak lembu
  • kambing
  • Elena
  • Daging lembu
  • Daging babi (kebanyakannya kaki)

2. Ikan

Ternyata sirip ikan cukup kaya bukan sahaja dengan kolagen tetapi juga dengan bahan lain yang penting untuk tubuh. Contohnya, salmon dan tuna kaya dengan asid lemak omega-3, yang membantu memelihara membran di sekeliling sel kulit.

3. Gelatin

Ia diperbuat daripada 90% derivatif kolagen. Ia juga mengandungi sedikit kalori.

4. Buah-buahan dan Sayuran Merah

Seperti epal, ceri, strawberi, lada merah, bit merah dan lain-lain. Kesemuanya mengandungi likopena. Bahan ini bukan sahaja meningkatkan pembentukan kolagen dalam badan, tetapi juga bertindak sebagai antioksidan.

5. Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C.

Buah-buahan tersebut ialah limau, epal, kiwi, limau gedang, nanas, mangga dan lain-lain. Antioksidan, yang kaya dengan buah-buahan ini, mengurangkan pembentukan kedutan.

6. Sayur-sayuran

Antara yang paling sesuai untuk dimakan ialah sayur-sayuran seperti terung, bayam, kobis, chicory dan lain-lain.

7. Makanan Kaya dengan Sebatian Sulfur

Buah zaitun, saderi, bawang putih, zaitun, timun, pisang, bawang merah dan tauhu. Kesemuanya mengandungi sulfur, yang meningkatkan pembentukan kolagen dalam badan.

8. Makanan lain

Makanan lain yang baik untuk dimakan dari segi keupayaannya untuk menyuburkan badan dengan kolagen ialah: susu soya, teh, kacang, keju, dan apa-apa makanan lain yang mengandungi lisin. Seperti kentang, yis bir dan rumpai laut.

8 Makanan Pengisian Kolagen

Seperti yang anda lihat, walaupun masa tidak dapat dihentikan, ini bukanlah masalah besar, kerana terdapat banyak makanan yang tersedia dan diketahui oleh kita semua yang boleh meningkatkan tahap kolagen dalam badan. Ini akan menjadikan kulit muda dan tegang lebih lama, dan badan akan dipelihara dengan protein penting ini. Dan sumber semula jadi ini boleh membantu kita membentuk badan kita dengan lebih baik ketika kita masih muda. Tetapi berhati-hati dengan produk yang anda tidak boleh meletakkan pada muka anda – ia boleh mempunyai kesan sampingan yang bertentangan dan merosakkan kulit.

 

>>Untuk Lebih Banyak Artikel Menarik Lihat Bahagian Blog Kami<<

Leave a Reply