10 Petua Sihat untuk Tidur Malam yang Sempurna

wanita tidur

Seorang insan dapat berfungsi sepenuhnya apabila dia berkesempatan untuk menikmati tidur malam yang berkualiti. Rehat secukupnya dan waktu relaksasi tidak semata-mata ditentukan berdasarkan jumlah jam yang diperlukan. Antara faktor lain termasuklah, apa yang anda lakukan sebelum waktu tidur serta kelancaran tidur malam anda. Kadangkala, status emosi dan mental juga memainkan peranan yang penting. Berserta apa yang kita lakukan sepanjang hari sebelumnya. Ramai daripada kita mempunyai amalan tersendiri untuk bangun dari tidur dan sebelum masuk tidur. Tersenarai di bawah beberapa tips berguna, bagaimana anda boleh memaksimumkan waktu berbaring di bawah cadar dan selimut. Terdapat juga beberapa produk semula jadi yang boleh berfungsi sebagai penambah suasana santai dan rekreasi. Contoh produk yang bagus ialah Parasotin. Mari kita lihat dengan terperinci bagaimana caranya untuk memperbaiki waktu tidur kita.

Apakah Risiko akibat daripada Tidak Cukup Tidur?

Tidur yang bagusKekurangan tidur (bertahan daripada mendapat tidur yang secukupnya secara berterusan) boleh mengakibatkan diri kita terdedah kepada beberapa tahap masalah psikosomatik. Ia juga boleh membawa kepada isu kemurungan, penyakit dan dalam kes yang ekstrem – boleh juga menuju ke arah masalah mental, keterencatan, serta halusinasi.

Para saintis telah menganggarkan bahawa purata orang dewasa memerlukan tidur antara 6-8 jam untuk berasa selesa dan dapat memulihkan tenaga yang diperlukan untuk badan. Kanak-kanak juga harus mendapat tidur yang mencukupi – sekurangnya 10 jam sehari. Sudah tentu, keperluan diri memang berbeza dari satu individu ke individu yang lain tetapi, jumlah yang tertera ialah kira-kira sama untuk kebanyakan golongan masyarakat.

Ini adalah antara risiko-risiko utama berkaitan dengan orang yang terdedah kepada gejala kekurangan tidur:

  • Peningkatan Risiko mendapat Kanser;
  • Masalah Kulit yang Kronik;
  • Anda harus Menjauhi Diri daripada Pengambilan Makanan yang Tinggi dengan Kandungan Lemak & Gula (Berat Badan Berlebihan & Obesiti);
  • Ketidakstabilan Tahap Hormon;
  • Risiko mendapat Penyakit Jantung;
  • Gangguan Penglihatan, Diplopia (satu objek dilihat berganda), Penglihatan Kabur, & Halusinasi;
  • Rintangan terhadap Insulin & Penyakit Kencing Manis Tahap 2;
  • Kencing MalamKerap Bangun pada Waktu Malam untuk Menggunakan Tandas;
  • Kemurungan, Penyakit Mental, & Gangguan Emosi;

Pergerakan Badan di Luar Kawalan Sebelum Nyenyak Tidur:

Tidur yang buruk

Dr. William Kohler merupakan seorang pengarah perubatan di Florida Institute of Sleep. Beliau telah menentukan bahawa hampir 70% daripada kaum manusia di muka Bumi melakukan pergerakan badan di luar kawalan sejenak sebelum melelapkan mata ketika tidur. Tempoh pergerakan ini amat singkat. Kebanyakan daripadanya bertahan kurang daripada setengah saat. Pergerakan ini, pada kebiasaannya, berlaku semasa peralihan antara status berjaga dan tahap pertama tidur. Hampir semua orang ada mengalami keadaan ini. Kadang-kadang, pergerakan sebegini mampu mengelakkan kita daripada bermimpi ataupun mengalihkan perhatian kita sewaktu khusyuk bermimpi.

Banyak jenis kajian telah dilaksanakan untuk mencari punca keadaan ini. Sesetengah daripada pakar saintis menghubungkan pergerakan ini dengan kekejangan otot, yang lain – dengan bahasa badan tersendiri. Ada segelintir yang berpendapat bahawa keadaan ini terjadi apabila mereka berasa stres dan gementar. Ramai yang mengaitkan pergerakan ini dengan tahap pertama tidur yang berlaku sejurus selepas anda tidur. Apabila otot mula kendur, tahap tidur mendalam (status bermimpi) sudah hampir menguasai minda anda.

Badan anda mengalami tahap REM kecil yang dipanggil hipnagogik. Isyarat dari otak menjadi tidak sehaluan serta tidak sekata. Proses pernafasan dan sistem saraf berfungsi dalam keadaan bercelaru. Itulah sebabnya kenapa pergerakan fisiologi di luar kawalan ini berlaku – badan kita menyediakan diri untuk ketenangan sebenar!

#1 untuk Tidur Berkualiti: Tukarkan Waktu Tidur dan Bangun Anda Menjadi Tabiat!

wanita di atas katil

 

Semua orang tidak sabar menunggu untuk hujung minggu agar dapat memulihkan kestabilan tenaga di dalam badan. Inilah juga waktunya yang kita gunakan untuk menghabiskan masa bersama rakan-rakan dan menyediakan ruang untuk mengisi masa lapang dengan melakukan hobi masing-masing. Aktiviti sebegini akan menyebabkan kita berjaga sehingga lewat malam dan bangun pagi lebih lambat dari biasa. Tetapi, tabiat ini langsung tidak sihat! Anda harus berbuat yang terbaik dan cuba untuk tidak tidur serta bangun dengan perbezaan masa lebih satu atau dua jam dari rutin biasa minggu bekerja.

#2 untuk Tidur Berkualiti: Bersenamlah dengan Kerap!

wanita bermeditasi

Ia telah dipastikan bahawa penglibatan diri dalam mana-mana jenis aktiviti fizikal atau sukan, tanpa keraguan, tidak kira jika anda melakukan yoga, berjoging ataupun aktiviti jenis kecergasan, suhu badan anda akan makin bertambah. Ini betul-betul boleh memanaskan tubuh kita selepas bekerja dan meningkatkan metabolisma badan. Apabila tahap suhu badan menjadi semakin sejuk selepas beberapa jam kemudian, kita akan tersedia untuk beralih secara lancar ke fasa berehat (tidur)!

#3 untuk Tidur Berkualiti: Mewujudkan Aura Tenang di dalam Ruang Tidur Anda!

bilik tidur

Ruang tidur anda harus memberikan naluri keselesaan dan keselamatan. Biarkan lampu tidur menyala dengan malap. Anda boleh juga membeli lampu garam Himalaya yang dicipta untuk tujuan ini. Ia juga bagus untuk menyimpan tumbuhan hijau di dalam ruang tidur anda kerana warna ini dapat menenangkan saraf. Turunkan langsir dan kurangkan jumlah perabot dan hiasan di dalam bilik. Ia haruslah disesuaikan supaya nampak kurang daripada bilik lain di rumah, jadi tiada apa yang dapat menggangu tidur lena anda.

#4 untuk Tidur Berkualiti: Jangan Makan atau Minum Apa-apa Sebelum Masuk Tidur!

sarapan pagi di atas katil

Ini merupakan salah satu daripada tabiat pemakanan kurang sihat yang harus anda lupakan. Jika perut anda aktif, pada kebiasaannya, asid akan mula terkumpul di dalam saluran pencernaan. Badan tidak akan ada masa yang cukup untuk menghadam makanan sebelum waktu tidur. Pastikan makanan anda dihidangkan sekurang-kurangya 2 jam sebelum waktu berehat. Juga, jangan terlebih meminum air kerana anda akan bangun untuk mengunjungi ke tandas!

#5 untuk Tidur Berkualiti: Jangan Masuk Tidur Tanpa Menanggalkan ‘Makeup’ Anda!

wanita di atas katil

Kadangkala, kita berasa terlalu penat untuk memberikan perhatian terhadap rutin penjagaan kulit sebelum masuk tidur. Tetapi, kita harus memastikan bahawa produk kosmetik yang dipakai harus ditanggalkan daripada kulit muka. Ia bukan sahaja akan meninggalkan kesan di atas bantal dan cadar katil malah, akan menyumbat liang pori dan meningkatkan risiko untuk kita mendapat ruam badan ataupun alergi akibat tidak membersihkan muka sebelum tidur.

Lavite serum akan berfungsi hebat untuk menjadikan kulit anda sihat dan anjal pada waktu malam.

#6 untuk Tidur Berkualiti: Bernafas dan Menghembus Udara dengan Perlahan!

bernafas wanita

Pengamal yoga melaksanakan teknik bernafas khusus untuk membawa anda masuk ke status hampir tidur ketika dalam proses meditasi yang mendalam. Bernafas secara bersungguh-sungguh, perlahan, serta dalam keadaan tenang dan cara yang tenteram. Ini akan membantu untuk mengurangkan kadar nadi dan anda akan masuk tidur tanpa sebarang masalah.

#7 untuk Tidur Berkualiti: Suhu di dalam Bilik Anda Haruslah Sejuk!

keluarga, suhu

Khayalan yang jelas kebanyakkannya berlaku apabila purata suhu ruang bersamaan dengan suhu di sekeliling. Sebanyak mana ia nampak mustahil untuk dicapai terutamanya, di bulan musim panas terik dan musim sejuk bersalji, anda harus cuba untuk menyelaraskan suhu bilik. Beginilah caranya badan anda dapat relaks dan beralih ke tahap tidur REM.

#8 untuk Tidur Berkualiti: Tingkatkan Suasana Bilik Tidur Anda dengan Penggunaan Pati Minyak!

minyak pati

Anda juga boleh bersantai dan beristirahat dengan selesa dalam persekitaran seperti ini. Anda boleh mengubah suai bilik agar dapat menikmati suasana menyenangkan dengan penggunaan pati minyak. Dengan cara ini, anda dapat melepaskan diri daripada fikiran negatif, serta mimpi anda akan menjadi manis dan ceria. Antara pati minyak yang paling bagus untuk tidur yang berkualiti ialah daripada buah-buahan sitrus, pokok kayu putih, ros, lavender, kayu manis, halia, dan daun pudina.

#9 untuk Tidur Berkualiti: Jauhi Pengambilan Alkohol secara Berlebihan!

minuman

Ia dipercayai bahawa alkohol boleh membantu kita untuk tidur dengan cepat. Tetapi, ini hanya berkesan jika alkohol yang diambil sudah meresap masuk dan dicernakan oleh sistem badan. Sebaliknya, tabiat pengambilan minuman keras secara berlebihan boleh mengakibatkan masalah kolik, kepeningan dan kesan sampingan yang lain.

#10 untuk Tidur Berkualiti: Mulakan Hari Anda dengan Semangat yang Positif untuk Tidur Lena pada Waktu Malam Nanti!

anak gembira

Seseorang akan mengalami tidur yang efektif apabila dia tahu bahawa hari esok yang menjelang akan dipenuhi dengan perkara indah. Mulakan hari anda dengan senyuman, mendengar muzik yang lunak dan berinteraksi baik dengan orang. Nikmatilah hirupan pertama kopi anda sepenuhnya. Baca sebuah buku, beramah mesra dengan yang tersayang atau anda boleh memeluk haiwan peliharaan anda. Kekal positif!

Badan yang Sihat, Hasil daripada Tidur yang Sihat

Tidur yang berkualiti bertanggungjawab menstabilkan kesihatan badan, pengaruh emosi dan status mental kita. Senantiasa jaga diri anda dan cuba untuk relaks sebanyak mana yang boleh, dengan berbuat demikian, anda akan rasa bertenaga untuk mengatasi sebarang cabaran hidup yang tersedia untuk diri anda. Moga anda bermimpi apabila tidur dan berpeluang untuk merealisasikan mimpi tersebut apabila anda bangun di keesokan hari!

Parasotin Caps merupakan produk relaksasi semula jadi yang berkemampuan untuk meningkatkan mutu tempoh harian anda.

Leave a Reply