7 Manfaat Kesihatan Akupressure

Manfaat Kesihatan Akupressure

Acupressure dipercayai telah bermula di China Purba, dan asasnya dibentangkan 5,000 tahun yang lalu. Ia sangat terikat dengan akupunktur. Kedua-dua kaedah mempengaruhi tubuh dan memihak kepada melegakan pelbagai jenis penyakit dan ketegangan berbeza hanya dengan cara mereka mempengaruhi tubuh manusia – melalui tekanan dengan tangan dan dengan meletakkan jarum pada titik tertentu badan. Mereka membahagikannya menjadi meridian pemikiran.

Akupunktur hanya boleh dilaksanakan oleh pakar, manakala akupressure – oleh hampir sesiapa sahaja yang mempunyai pengetahuan yang diperlukan. Ini adalah urutan dalam bentuk yang paling tulen dan dianggap serius meningkatkan peredaran darah, membuat kita berehat dan melupakan kesakitan phantom yang sering menyeksa kita. Prinsip utamanya ialah aliran tenaga sentiasa melalui kita, yang mesti harmoni. Mari kita ketahui lebih lanjut tentang manfaat kesihatannya.

Mata Ganjaran Aktif Biologi (MAB) dan Tenaga dalam Tubuh Manusia

Mata Ganjaran Aktif Biologi

Postulat perubatan tradisional Cina, yang telah wujud untuk milenium, membahagikan tubuh manusia ke meridian, yang sentiasa bersilang pada titik yang berbeza. Pusat-pusat yang biasa ini boleh disekat, akibatnya tenaga yang melalui mereka ditolak dan dihidupkan dengan negatif. Apabila ini berlaku, kita mula membangunkan pelbagai jenis aduan dan ailments.

Malah skeptikal terbesar tidak dapat menafikan bahawa mereka mula berasa jauh lebih baik selepas urutan akupressure. Banyak cara moden, yang bertujuan untuk memihak kepada gaya dan postur badan yang betul, menggunakan kaedahnya. Contoh produk sedemikian adalah serangga biomagnetik promagnetin. Cara Cina purba ketegangan santai ini dapat membantu kita meningkatkan daya hidup kita dengan menjejaskan tahap tekanan darah secara positif. Yoga dan meditasi juga hanya boleh menyumbang kepada proses mengurangkan tekanan dalam kehidupan seharian. Dan mendekati penyelesaian konvensional untuk sakit belakang dan sendi seperti krim Bonivita boleh menjadi ejen pelengkap di samping akupressure.

Berikut juga di mana gangguan emosi dan fizikal adalah dinasihatkan untuk menggunakan urutan akupressure:

 • Ketegangan saraf-mental;
 • Rasa terlalu banyak kerja dan tekanan yang berterusan;
 • Sakit kepala dan kesakitan di kuil-kuil;
 • Sembelit dan cirit-birit;
 • Alahan;
 • Selesema dan selsema;
 • Gangguan neuro-sayitatif;
 • Asma;
 • Tekanan arteri yang tinggi dan rendah;
 • Sakit sendi dan pinggang, arthrosis dan artritis;
 • Neuralgias, Neuritis dan Plexites.

Nota Bene! Penggunaan kaedah akupressure boleh dikontraindikasikan dalam beberapa penyakit. Ini termasuk kehadiran tumor, demam, virus berjangkit, aduan kulit, tibi, hemofilia, kehamilan dan cachexia.

Acupressure melihat Manusia sebagai Kosmos Kecil:

Acupressure

Untuk memahami prinsip-prinsip akupunktur, kita mesti cuba melihat dunia melalui mata perubatan Cina purba, yang merupakan unit berasingan perubatan Arab, Barat dan Tibet. Ia melihat manusia sebagai sebahagian daripada alam semula jadi, dan menjadi satu, dia harus mematuhi undang-undangnya. Ini menjadikannya mikrokosme dengan sendirinya.

Tenaga yang mengalir melalui badan dibahagikan kepada dua jenis – yin (negatif) dan yang (positif). Mereka saling berkaitan dan bergantung, walaupun bertentangan dengan kekuatan. Seseorang tidak boleh wujud jika yang lain pergi. Pelanggaran keseimbangan antara mereka membawa kepada penampilan penyakit.

Berikut adalah apa sebenarnya yang mereka simbol:

 • Yang – permulaan lelaki, kekuatan, langit, musim panas, hari, tenaga mental, aktiviti;
 • Yin – permulaan wanita, rehat, air, bumi, musim sejuk, malam, emosi, pasiat.

Mari kita ketahui lebih lanjut tentang manfaat kesihatan yang berbeza yang membawa urutan akupressure dan bagaimana ia mempengaruhi tubuh manusia.

#1: Melegakan Tekanan dan Sensasi Keletihan Kronik!

Melegakan Tekanan dan Sensasi Keletihan Kronik!

Apa-apa jenis urutan bertindak berehat di badan dan jiwa. Apabila anda berasa terlalu tegang dari hari bekerja, cuba lupakan emosi yang tertekan dan berehat melalui kaedah kesan akupressure. Anda juga boleh merangsang titik-titik tertentu badan sendiri, tetapi untuk membuat masa bersantai lebih lengkap, adakah orang yang anda sayangi melakukannya. Fokus pada apa yang dipanggil ” ‘titik tiang celestial’, yang terletak satu sentimeter setengah di bawah kulit kepala di kedua-dua belah tulang belakang.

#2: Memberi Tenaga, Nada & Daya Hidup!

Kacau dan mempercepatkan peredaran darah melalui urutan adalah salah satu cara terbaik untuk bertenang. Letakkan tekanan pada titik kulit, yang terletak 2-3 jari jauh dari tulang belakang. Adalah dipercayai bahawa ia adalah rangsangan mereka yang juga boleh mengurangkan keadaan seperti ekzema, jerawat, lebam dan edik yang disebabkan oleh bentuk arthrosis yang lebih tajam. Saya juga memberi daya hidup!

#3: Nikmat fungsi normal Kelenjar Pituitari!

Mengurut dot, yang terletak di sepanjang kening dan dikunci dalam “mata ketiga” antara mereka, boleh melegakan tindakan kelenjar pituitari. Ia bertanggungjawab untuk keadaan kulit yang baik lapisan epidermal atas.

#4: Menentang Jerawat dan Bintik Hitam Pada Kulit Muka!

Pergerakan otot muka boleh bertindak sebagai langkah pencegahan yang baik terhadap penampilan masalah kulit. Prinsip-prinsip kesan akupressure memihak dan menyumbang kepada kesihatan yang baik dan penampilan dermis. Tekanan harus tertumpu kepada pipi pipi.

#5: Membangkitkan Ilahi pada manusia!

Inden antara hujung bawah telinga dan rahang adalah titik di mana anda perlu bersenam tekanan, jika anda ingin mengimbangi kerja kelenjar tiroid anda, keluarkan keradangan dari permukaan dermis dan berikan gelembung lembut dan cahaya.

#6: Akta Menentang Sakit Kepala dan Tinnitus! …

Rangsangan kedua-dua mata yang terletak di sisi leher di pangkal tengkorak mempunyai kesan langsung pada otot trapezoidal dan sternocladomyadeal. Ini boleh mengurangkan aduan seperti sakit kepala, pening, tinnitus dan sakit mata. Ia bukan kebetulan bahawa pusat tenaga tertentu dalam badan dipanggil “pintu kesedaran”.

#7: ‘Selamat datang bau’ Melegakan Sinusitis!

Titik dengan nama yang seolah-olah telah diambil dari kisah dongeng, “Welcome Scent” boleh didapati di sisi bersebelahan laluan hidung. Menggunakan urutan akupressure untuk ia menyumbang kepada mengatasi migrain dan kesan sampingan yang tidak menyenangkan yang mengiringi sinusitis. Letakkan jari anda di atas dan merangsang dengan sedikit tekanan selama seminit.

Acupressure telah menyumbang kepada kesejahteraan kami untuk milenium!

Acupressure

Ramai yang mungkin mempersoalkan keupayaan akupressure untuk menyumbang kepada mengatasi aduan perubatan. Tetapi sensasi melegakan ia membawa telah membantu ramai berasa lebih baik dalam kulit mereka sendiri. Dan ini adalah hasil akhir yang paling penting!

Pendekatan akupressure tipikal tidak memerlukan penggunaan minyak, tetapi membantu yang sangat baik dalam memerangi kesakitan boleh – FlexOptima.

Leave a Reply