Herba untuk Pembesaran Prostat – Makanan terbaik?

manusia, herbaPenerangan perubatan yang tidak dapat diragukan lagi, yang menyatakan mengapa permasalahan prostat kian meningkat semenjak dari 100 tahun yang lalu, adalah jangka hayat. Sains dan perubatan mengalami kemajuan yang betul-betul hebat sejak abad yang lepas. Kita telah berjaya untuk memanjangkan jangka hidup. Pada masa kini, ramai daripada warga manusia yang berkesempatan untuk hidup 50 tahun ke atas. Ini meninggalkan masa yang banyak untuk kemunculan permasalahan biasa prostat. Kebanyakan pakar urologi akan memberitahu bahawa tiada apa yang anda perlu risau seperti berasa malu atau menyusahkan apabila mengalami permasalahan seksual dan membuang air kecil, serta disfungsi ereksi. Tetapi selalunya, jantina yang lebih dominan akan berasa teramat segan untuk berjumpa dengan pakar perubatan. Ia penting untuk menggariskan bahawa mereka hanya akan mendapat simptom yang lebih teruk jika dibiarkan secara lama tanpa dirawat. Permasalahan prostat dapat dipulihkan dengan sepenuhnya jika pesakit dikesan pada masa yang tepat.

Statistik menunjukkan terdapat kira-kira 80% kaum lelaki yang berusia lebih dari 70 tahun menghidapi hipertrofi prostat jinak atau lebih dikenali sebagai benign prostatic hyperplasia (BPH). Jangan segan untuk mengunjungi pakar urologi anda pada bila-bila waktu anda berasa tidak menyenangkan dan mengalami sensasi membakar sewaktu membuang air kecil. Lebih pantas anda mengenal pasti simptom yang melanda diri, lebih cepat anda berpeluang untuk mengembalikan kehidupan biasa seksual anda. Memantau pemakanan harian anda juga memainkan peranan yang penting. Terdapat banyak makanan dan herba yang mengandungi fungsi membersih serta melindungi bahagian dalaman badan. Seseorang boleh memakannya terus atau mengambilnya melalui penyediaan larutan ubat dalam alkohol ataupun teh. Juga, kekal maklum mengenai produk-produk penambahbaikan lelaki yang menyertakan manfaat tersebut. Cecair semula jadi Uranol dalam bentuk titisan mengandungi biji labu kuning aktif. Bahan-bahan tersebut telah lama dikenal pasti dapat merangsang fungsi sistem pembiakan lelaki.

pasangan di atas katil

Apakah itu Hipertrofi Prostat Jinak?

Masalah ini biasa dalam sistem urogenital kaum lelaki yang sudah kian mencapai usia. Ini dikaitkan bukan sahaja dengan pemanjangan purata jangka hayat tetapi, juga untuk pekerjaan. Kebanyakan orang bekerja lama dalam kedudukan tetap di hadapan komputer sepanjang hari. Kita tidak melibatkan diri dalam kegiatan aktiviti fizikal secara kerap. Tekanan yang berterusan sebegini akan memberi impak terhadap kelenjar prostat. Terdapat beberapa herba semula jadi lain yang boleh digunakan sebagai elemen pencegahan penyakit dan peningkatan nafsu asmara.

Hipertrofi Prostat Jinak (kelenjar prostat membesar) juga berlaku disebabkan oleh pembiakan sel di sekeliling tisu secara lincah. Saiz normal kelenjar tidak sepatutnya bertumbuh lebih besar daripada saiz sebiji buah berangan. Kebanyakan kaum lelaki menghabiskan dua bahagian pertama masa mereka tanpa menyedari tentang kewujudannya di situ. Ia tidak menyebabkan rasa sakit, jadi kemungkinan besar, mereka langsung tidak merasai prostat yang kian bertumbuh. Permukaan kelenjar prostat bersifat elastik dan senang diregangkan. Apabila sel-sel di sekitarnya mula membahagi pada kadar yang mendadak, lebih banyak tekanan yang ditumpukan ke atas uretra iaitu saluran kencing. Ini akan membawa kepada tanda-tanda kesulitan untuk membuang air kecil.

Jika simptom-simptom tersebut tidak diberikan perhatian yang sewajarnya mengikut jadual waktu yang ditetapkan, ia boleh bertambah buruk sehingga ke kanser prostat. Jangan menangguhkan pemeriksaan oleh pakar urologi anda. Jumlah kunjungan profilaksis ke hosiptal yang disarankan adalah sekali dalam satu tahun.

Antara simptom kelenjar prostat membesar yang paling ketara termasuklah:

 • Rangsangan untuk Menggunakan Tandas Lelaki secara Berterusan (Terutamanya, pada Waktu Malam);
 • Kesulitan Membuang Air Kecil;
 • Sensasi Membakar & Sakit;
 • Pengaliran Air Kecil yang Tidak Berterusan, Lambat atau Lemah;
 • Pengaliran yang Bermula dan Berhenti Secara Tiba-tiba;
 • Mempunyai Rasa untuk Pergi Semula ke Tandas hanya Selepas Beberapa Minit Melakukan Demikian;

Manakah Antara Makanan yang Berfaedah untuk Prostat?

prostat

Permasalahan prostat ini berhubung terus serta bertanggungjawab terhadap kebolehan reproduksi kaum lelaki. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kelenjar prostat ini mempunyai tanggungjawab utama dalam mempengaruhi jumlah serta kualiti sperma. Jika seseorang berhasrat untuk mewujudkan generasi seterusnya yang sihat, dia haruslah bertukar kepada diet yang lebih sihat untuk dirinya. Cara yang terbaik ialah jika dia mengamalkan pemakanan organik dan kaya dengan kandungan zat yang diperlukan oleh badan, bertujuan untuk meningkatkan fungsi elemen nutrisi dalam sistem genitourinari.

Antara contoh makanan yang dapat meningkatkan fungsi kerja kelenjar prostat ialah:

herba semulajadi

 1. Ikan & Makanan Laut yang Tinggi dalam Kandungan Asid Lemak Omega-3: Apabila dimakan dengan kerap, makanan ini dapat membantu untuk menstabilkan kolesterol badan dan tahap gula di dalam darah. Satu lagi ciri makanan ini adalah ia mengandungi kandungan selenium yang banyak. Selenium dapat mengurangkan risiko mendapat kanser prostat.
 2. Kekacang Mentah & Bijian: Hampir kesemua daripada kekacang mentah dan bijian mengandungi kuantiti selenium, zat besi, kalsium, Vitamin E, dan kebaikan mineral lain.
 3. Kacang Sayuran: Penambahbaikan kelakian semula jadi.
 4. Teh Hijau: Kajian saintifik mengesahkan bahawa pengambilan secawan teh hijau pada setiap pagi adalah bagus untuk tahap kesuburan serta fungsi sistem reproduksi. Ia juga berkebolehan untuk mencegah pembentukan tumor.
 5. Akar ‘Nettle’: Ramai daripada pakar urologi menyarankan untuk meminum akar ini dalam bentuk larutan ubat dalam alkohol atau teh. Ia menyenangkan proses ditoksifikasi, merendahkan sensasi membakar serta kesakitan yang terasa. Satu lagi cirinya adalah ia dapat meningkatkan kadar kesuburan. Sesetengah daripada ahli kajian telah mengumumkan bahawa tumbuhan ini berada di tempat kedua hanya selepas ‘Sao Palmetto’.

Marilah kita lihat secara terperinci mengenai herba yang boleh digunakan untuk membersihkan serta melindungi organ prostat.

Daun Sup, Daun ‘Chicory’, & Buah ‘Bearberry’ untuk Mengatasi Kenaikan Tahap Urea

Daun Sup

Daun sup atau lebih dikenali sebagai ‘parsley’ merupakan bahan yang dapat meningkatkan keghairahan bersama secara berkesan. Ia boleh digunakan sebagai penambahbaikan kejantanan serta kewanitaan. Buah bearberry terkenal dengan cirinya yang sama. Ketiga-tiga herba berikut mestilah dikeringkan. Anda harus mengambil satu sudu sup daripada setiap bahan berikut dan masukkannya ke dalam satu liter air mendidih. Anda juga boleh menambahkan satu sudu sup biji rami. Biarkannya mendidih selama 15 minit. Kemudian, keluarkan herba dan tunggu untuk sejuk. Larutan ubat dalam alkohol atau teh perlu diminum 3 kali. Tuangkan air sebanyak 100 ml. dan minum bersama.

Akar Daun Sup & Kulit Pohon Kacang Hazel untuk Menundukkan Nafsu

herba

Anda memerlukan sejumlah 3 (tiga) akar daun sup dan sekeping kulit pohon kacang hazel. Ia akan membuahkan hasil yang lebih berkesan jika anda menggunakan pohon muda yang masih berwarna hijau. Kepingan pepohon harus dipotong dalam ukuran 5 cm panjang agar ia dapat larut dan mengeluarkan kebaikan zat yang terkandung di dalamnya. Anda boleh mematahkan kayu tersebut dengan senang sekiranya perlu. Bahan-bahan dimasukkan ke dalam periuk dan dibiarkan sehingga mendidih selama 20 minit, kemudian ia menjalani proses penapisan.

Tunas Aspen Biasa untuk Menyenangkan Pundi Kencing

herba

Jumlah tunas yang disarankan untuk penggunaan adalah kurang daripada 2 sudu teh. Resipi untuk membuat larutan ubat dalam alkohol atau teh amat ringkas caranya – tuangkan sahaja bahan-bahan tersebut ke dalam periuk bersamaan dengan 2 cawan air mendidih dan biarkan selama 15 minit. Kemudian, tapiskan cecair itu. Ia haruslah diminum sebanyak 3 kali sehari dalam kandungan 100 ml. Ini sangat berguna dan boleh digunakan untuk apa-apa jenis keradangan saluran pernafasan bahagian atas.

Gunakan Khasiat Penyembuhan yang Diperolehi daripada Alam Sekitar untuk Memastikan Kesihatan Prostat Anda Terjamin!

manusia, herba

Ramai pakar urologi mempercayai bahawa perubatan herba boleh melancarkan fungsi kelenjar prostat. Alam sekitar ada banyak manfaat untuk disajikan kepada kaum manusia. Banyak produk penambahbaikan lelaki pada hari moden ini menggunakan ekstrak aktif daripada pelbagai jenis bahan organik. Satu contoh yang efektif adalah produk Uranol! yang merupakan pil untuk merangsang kemesraan bersama.

Leave a Reply