8 Kaedah Semula Jadi untuk Meningkatkan Metabolisma Anda

wanita, lelaki, metabolisme

Berat badan berlebihan dan obesiti kerap kali disebabkan oleh metabolisma yang lemah. Fungsi metabolisma badan bergantung pada hormon yang dihasilkan daripada tiroid. Proses metabolisma berlaku dengan lebih cepat untuk lelaki, namun, ia akan merosot dengan peredaran waktu. Tidak kisah jantina anda, proses sel badan akan kian menurun apabila usia meningkat. Tetapi, terdapat cara-cara untuk merangsang kadar metabolisma dengan semula jadi.

Ia boleh juga dipengaruhi oleh perubahan musim dan cuaca persekitaran. Pada musim salji, kita akan berasa seakan gemuk kerana cuti. Dalam realiti, metabolisma badan berfungsi paling lambat di waktu sejuk setiap tahun. Disebabkan faktor ini, berat badan kita akan bertambah beberapa kilo. Kuatkan proses metabolisma badan anda dengan minuman semula jadi yang diperkaya Savina.

1. Tingkatkan Daya Metabolisma Secara Mudah & Tanpa Perlu Risau

sentimeter, buah-buahan

Selain usia dan musim, gaya hidup yang tidak aktif dan cara pemakanan yang tidak sihat merupakan punca kemerosotan metabolisma badan.

Terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan proses metabolisma badan. Teknik yang paling mudah adalah untuk mengamalkan senaman jalan kaki dalam kehidupan seharian. Anda disarankan untuk berjalan selama satu jam setengah ataupun daftarkan diri untuk keahlian gim.

Apabila anda melakukan aktiviti fizikal secara aktif, kalori badan akan berkurangan. Dengan mengamalkan gaya hidup sebegini, ia akan mengaktifkan proses metabolisma badan anda. Jika anda bersenam dengan kerap, metabolisma anda akan kekal aktif lama. Badan anda akan membakar lemak semasa tidur.

Penting: Tolong, jangan lakukan kesilapan dengan membuat senaman sejurus sebelum tidur. Aktiviti fizikal menyalurkan tenaga untuk badan dan ini boleh menyebabkan anda menghidapi insomnia. Ia boleh melemahkan proses metabolisma badan. Anda harus habiskan senaman sekurangnya 3 jam sebelum waktu tidur.

2. Mengumpulkan Jisim Otot

Jisim otot, lelaki

Semakin banyak otot di badan anda, semakin banyak pembakaran kalori yang berlaku dalam purata harian. Sama ada anda aktif atau sebaliknya. Ini adalah disebabkan oleh fakta bahawa sel otot menggunakan lebih banyak kalori berbanding dengan sel lemak.

Fakta Seronok: Satu kilogram sel lemak membakar 2 kalori dalam sehari. Manakala, satu kilogram jisim otot membakar 35-45 kalori sehari.

Bakar 500 kalori semasa di rumah

3. Tabiat: 8 Gelas Air

air

Dehidrasi akan memperlahankan sistem metabolisma. Ini disebabkan oleh fakta bahawa air merupakan elemen utama dalam proses-proses metabolisma badan. Selain ini, air mengimbangkan selera makan, yang akan membawa kepada penyertaan lemak dalam prosesnya.

Minumlah air, walaupun anda tidak suka! Jika anda tidak minum air secukupnya, metabolisma badan akan kian menyusut. Ini harus dilakukan untuk membantu hati memulihkan tahap cecair di dalam badan dan tidak membakar lemak. Tabiat meminum arak haruslah dihadkan dan kekal hidrat. Jangan campurkan alkohol dengan makanan yang tinggi dengan kadar kalori.

4. Aktiviti Urut, Mandian Stim, Sauna Inframerah & Mandian Kontras

Aktiviti Urut

Mengurut di sini merujuk kepada urut anti-selulit. Aktiviti urut ini sungguh berkesan untuk merangsang pengepaman darah dari sistem limfa, yang dapat meningkatkan metabolisma. Selain ini, jika anda sedang menjalani rawatan urut menggunakan madu, anda akan memperbaiki peredaran darah secara efektif serta proses metabolisma badan.

Urut vakum adalah salah satu daripada pilihan lain yang boleh digunakan untuk memperbaiki peredaran-mikro darah dalam tisu. Kaedah ini bukan sahaja akan meningkatkan metabolisma dengan menambah kandungan oksigen dalam darah. Tetapi, ia juga membantu untuk menyahtoksikkan bahan buangan dan toksin yang terkumpul di dalam badan.

Mandian stim dan sauna inframerah dapat membuka liang pori agar kulit dapat bernafas dengan lebih elok. Ia juga boleh menyebabkan pembuangan toksin yang terkumpul melalui liang pori atau sistem pernafasan.

Untuk mengeluarkan sisa toksin daripada badan, anda juga menjalani mandian kontras. Rawatan ini boleh dilakukan dengan mandi bergilir-gilir menggunakan air panas dan kemudian sejuk, sementara selalu menghabiskan mandian menggunakan air sejuk. Aktiviti ini akan menutup liang pori serta mengelakkan sisa terkumpul dan menghadang pernafasan kulit.

5. Aromaterapi, Cahaya Matahari dan Udara Segar

Aromaterapi

Aromaterapi mengendurkan salur darah dan otot tegang, yang menggalakkan peredaran darah. Mandian panas dengan penggunaan pati minyak bagus untuk mengeluarkan toksin.

Tetapi jangan lupa untuk menghirup udara segar dan menghayati cahaya matahari di luar. Aktiviti berjalan ketika cuaca terang berkesan untuk merangsang sintesis Vitamin D di dalam badan.

6. Tidur yang Mencukupi & Kurang Stres

Tidur

Kekurangan tidur, atau tidur yang tidak mencukupi boleh menambah tahap stres, yang akan meningkatkan pengeluaran kortisol. Kortisol, sebaliknya, mengurangkan metabolisma dan menyebabkan pengumpulan lemak di dalam badan. Jika anda mengamalkan tabiat tidur secara sihat, badan kita akan mengeluarkan hormon tumbesaran yang akan membantu proses metabolisma badan. Dalam kata lain, ini bermaksud anda akan membakar kalori semasa tidur. Tambahan pula, anda akan merangsang pembentukan sel otak.

Ia juga penting untuk merendahkan tahap stres dalam sistem kita. Ini akan membawa kepada pengeluaran asid lemak yang terkumpul sebagai lemak.

7. Cuka Tuak Epal & Iodin

Cuka TuakCuka Tuak Epal yang dikenali sebagai Apple Cider Vinegar kaya dengan kandungan potasium, yang berfungsi untuk menstabilkan sistem saraf. Ia boleh mengurangkan selera makan dan meningkatkan proses metabolisma badan. Selain ini, cuka tuak epal secara berkesan dapat merendahkan nafsu untuk makan sesuatu yang manis.

Idea untuk Cara Pengambilan: Larutkan satu sudu cuka tuak epak di dalam secawan air suam dan minum sebelum memakan sarapan pagi. Ini akan membuat anda berasa seakan kenyang dan merendahkan selera makan sepanjang hari.

Iodin penting jika anda mengalami masalah tiroid. Ia boleh mengaktifkan fungsi serta merangsang metabolisma. Ia juga boleh didapati daripada pengamalan makanan seperti kacang walnut, biji epal atau rumpai laut.

Berikut adalah nasihat KKM tentang pengurusan obesiti.

 

8. Vitamin dan Nutrien-Mikro

Vitamin

Anda boleh meningkatkan proses-proses metabolisma dalam badan dengan mengamalkan makanan yang kaya dengan zat besi (epal, kubis, nasi), magnesium (pisang), Omega-3 (ikan laut, minyak zaitun), asid folik (sayuran daun hijau, kekacang, roti gandum) dan vitamin B6 (pisang, kentang, kekacang).

Dengan cara sebegini, anda boleh memantau tahap leptin dalam badan anda. Leptin ialah hormon yang bertanggungjawab untuk mengendalikan kadar kelajuan proses metabolisma badan. Ia juga mengawal pembakaran dan pengumpulan lemak.

Kekal Sihat dengan Menjalani Kehidupan Aktif!

latihan wanita

Berat badan berlebihan dan obesiti adalah tidak sihat serta bahaya untuk badan anda, juga kualiti hidup. Anda harus mencari jalan yang terbaik untuk mengawal pengumpulan lemak dan juga yang paling efisien untuk meningkatkan metabolisma anda. Pengurangan berat badan berlebihan boleh memperbaiki nada tubuh dengan ketara, serta fungsi seluruh sistem badan. Jangan tunggu sehingga esok, mula sekarang!

Ada juga kaedah membentuk-tubuh secara semula jadi yang dapat memberikan pertolongan kepada anda yang memerlukan. Salah satu daripadanya ialah Flash, minuman pra-campuran dengan kandungan komposisi koko aktif. Ia juga sedap untuk diminum!

Leave a Reply