Senaman Melangsingkan Badan – 15 Minit untuk Kuruskan Badan di Rumah

wanita, epal

Semua orang ada keinginan untuk menguruskan badan dan menonjolkan tubuh yang ramping serta menawan. Walaupun kebanyakan orang hanya membuat keputusan untuk menguruskan badan ketika bulan musim panas tiba, ini tidak bermaksud kita harus mengabaikan tabiat untuk cuba menjaga kesihatan sepanjang tahun. Terdapat pelbagai amalan, latihan kecergasan dan rejimen senaman yang boleh membantu kita nampak anggun dari Januari hingga Disember.

Produk yang Disyorkan

Antara senaman yang paling popular termasuklah yoga, pilates dan Zumba. Masyarakat moden jarang dapat peluang untuk menghadiri kursus senaman sebegini selepas kerja. Itulah sebabnya kami telah memilih senaman-senaman yang paling berkesan untuk anda lakukan secara selamat di rumah agar anda mampu memiliki bentuk badan idaman.

Salah satu daripada perkara utama yang harus anda beri tumpuan sebelum membuat keputusan untuk melakukan senaman di rumah adalah, jika anda berhasrat untuk mengerjakan aktiviti senaman untuk seluruh tubuh ataupun di sesetengah bahagian badan sahaja. Ini amat penting kerana latihan kecergasan ini merangkumi aktiviti fizikal yang berasingan.

Artikel yang dibincangkan akan memberi tumpuan pada senaman melangsingkan badan untuk seluruh tubuh, di mana tujuan utamanya adalah untuk membentuk bahagian abdomen, lengan, paha, dan punggung. Jika anda melakukan senaman ini secara berterusan, ia akan meningkatkan peluang anda untuk memperolehi fizikal yang lebih sihat dan kuat, otot yang lebih tegang tanpa terlebih membesarkannya agar anda tampak menawan secara estetik.

Setelah melakukan senaman melangsingkan badan, kalian akan mula berasa lebih ceria dan bertenaga, stres dan kepenatan akan hilang dengan cepat selepas 15-20 minit penambahan aktiviti fizikal. Anda tidak akan mengalami masalah tidur tetapi, sesiapa yang berhajat untuk melakukan latihan kecergasan sebegini harus ingat bahawa amalan pemakanan mesti dijaga, dengan tidak memakan makanan yang tinggi dengan kandungan kalori serta lemak berlebihan dalam menu harian.

Keto Diet – Apakah Diet Ketogenic?

Tahukah Anda?

Seseorang tidak semestinya harus memantau apa yang dia makan, terima kasih atas pengeluaran produk  [Product Name] yang merupakan minuman nutrisi berperisa buah. Ia mempunyai kebolehan untuk mengurangkan selera makan, meningkatkan penghadaman makanan dan proses pemecahan lemak, serta merangsang akal anda ke arah kehidupan yang bersemangat dan bertenaga.

Latihan PelangsinganSesiapa yang berhasrat untuk memulakan latihan melangsingkan badan dan rejimen senaman di rumah mestilah membekalkan diri anda dengan kesabaran dan kegigihan yang tinggi. Tidak ada seorang pun yang bertukar dari miskin menjadi kaya dan menjadi ‘supermodel’ semalaman.

Perubahan yang berlaku senang untuk dilihat, walau bagaimanapun, anda harus peka terhadap tanda-tanda perubahan pertama semasa minggu kedua melakukan latihan. Otot akan mula terbentuk dan rupa paras akan menjadi semakin ramping.

Mari kita lihat aktiviti manakah adalah yang paling senang untuk dilakukan tetapi sangat efisien sebagai senaman pelangsingan di rumah.

Semua permulaan memang susah dan kebanyakan orang akan berasa penat tetapi anda tahu bahawa latihan memanaskan badan yang ringkas sebelum serta selepas setiap sesi senaman adalah bagus untuk mengurangkan kepayahan bersenam. Cara ini elok untuk menjaga badan anda dari stres disebabkan peralihan aktiviti dari rehat ke senaman fizikal yang berat, dan sebaliknya.

Cara-cara Membuat Gerakan Plank

Senaman plank sangat sesuai untuk orang yang ingin membina otot di bahagian lengan, abdomen dan kaki. Senaman ini akan membantu dalam pembentukan jisim otot, walaupun ia memerlukan latihan dan selalunya tidak dilakukan dengan betul dari mula.

Terdapat aneka variasi untuk senaman plank dan jika anda bergilir melakukan aktiviti plank ini, anda mampu capai keputusan yang cemerlang.

Senaman Ringkas 5-minit Plank

plank

Plank Tradisional

Mulakan dengan berbaring di bawah dalam gaya yang menyerupai latihan tekan tubi. Kemudian, badan anda mestilah diangkat dan berat harus ditumpukan ke bahagian jari kaki serta siku. Satu pusingan senaman ini harus bertahan sehingga seminit setengah, selepas itu anda boleh berehat untuk beberapa minit, dan latihan ini patut diteruskan berulang kali.Plank Tradisional

Plank Melantun di Pepenjuru

Senaman ini sama seperti yang di atas tetapi, badan dan kaki anda harus dianjakkan ke sebelah kiri dan anda harus melompat ke kanan. Otot di bahagian abdomen menjadi semakin tegang dan anda harus melompat ke hadapan. Aktiviti ini harus dilakukan secara berulang untuk 15 kali.

Plank ke Sisi dengan Pergerakan Dinamik

plank anda harus berkedudukan dalam posisi plank ke sisi dengan menyandar di atas siku sebelah tangan serta lengan perlu diletakkan menghadapi bawah ke lantai. Tangan yang sebelah lagi ditegakkan ke arah siling.

Bahagian pinggang dan paha digerakkan ke arah lantai, tanpa cuba untuk memegang, dan kemudian bangun semula. Senaman pengurangan berat badan ini harus diteruskan selama 15 kali untuk satu tangan dan 15 kali lagi untuk tangan yang sebelah.

Tendangan Kaki ke Sisi

Senaman ini bukan sahaja dapat membantu anda memperoleh bentuk badan idaman malah, latihan ini juga boleh menyediakan diri, jika anda ingin menyertai seni mempertahankan diri pada masa hadapan serta ia merupakan mekanisma mempertahankan diri yang bersifat semula jadi. Tangan anda harus digenggam dalam gaya bertinju dan diposisikan sedikit tinggi dari bahagian bahu.

Kedua-dua kaki harus diregangkan dengan lebar yang sama di tengah. Berat badan harus ditumpukan ke atas kaki kanan manakala kaki kiri membuat tendangan ke sisi. Senaman ini harus dilakukan berulang kali selama 30 kali untuk kaki sebelah dan kemudian, 30 kali untuk kaki yang sebelah lagi.

Squat Sebelah Kaki dengan Regangan Sebelah TanganSquat Sebelah

Senaman fizikal ini memerlukan daya tumpuan dan kebolehan untuk menyeimbangkan diri, jadi ia tidak seberapa sesuai untuk golongan yang baru mula melakukan senaman ini, tetapi jika anda mampu menguasai senaman-senaman yang dibincangkan di atas, latihan ini bagus untuk dicuba kerana ia dapat membantu anda untuk membakar lemak berlebihan dan menurunkan kadar kalori dengan cepat.

Anda harus bermula dari kedudukan berdiri tegak. Tapak kaki harus diposisikan dalam garisan yang selari dengan paha dan lengan anda haruslah diregangkan ke sisi badan. Anda yang mencuba aktiviti ini harus melakukan ‘squat’ dan kemudian, bangun ke posisi regang yang selari dengan lantai.

Berat badan anda harus ditumpukan ke atas kaki kanan dan buku lali kiri harus diletakkan di atas lutut kanan anda. Langkah seterusnya ialah, anda harus melakukan senaman squat yang ringkas dan kemudian, kembali ke posisi asal. Proses ini harus diulang sebanyak 15 kali pada satu tapak kaki dan 15 kali lagi untuk tapak kaki yang di sebelah.

Jika anda ingin membantu melangsingkan badan tanpa banyak usaha, lihat f.

Diet untuk Penurunan Berat Badan Cepat

 

Leave a Reply